Φλεβιτιδα

Φλεβίτιδα: Η συχνότερη αγγειακή πάθηση

Σχεδόν σε όλους μας, έχει τύχει να ακούσουμε κάποιον γνωστό μας να αναφέρει  πως έχει «φλεβίτιδα», αφού αποτελεί τη συχνότερη αγγειακή πάθηση, προσβάλλοντας το 50% των γυναικών και το 30% των ανδρών. Η φλεβίτιδα ή φλεβίτης είναι διατεταμένα αγγεία ,κοινώς φλέβες, του δέρματος. Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος ,πιο συχνά όμως τη συναντάμε στα πόδια. Είναι γεγονός ότι φλεβίτιδα εμφανίζει το 50% των ενηλίκων, ενώ στις μεγαλύτερες γυναίκες το ποσοστό φθάνει στο εξαιρετικά υψηλό 80%.

Η λέξη φλεβίτιδα αποτελεί στην ουσία έναν γενικευμένο όρο και μία πιο «εκλαϊκευμένη» έκφραση της πάθησης που ιατρικά ονομάζεται «φλεβική ανεπάρκεια του επιπολής δικτύου» (ΦΑΕΔ) και σημαίνει πως η φλέβα «χαλαρώνει-ξεχειλώνει» . Αν και η κατάληξη –ίτιδα στην ιατρική είναι συνυφασμένη με φλεγμονή (π.χ σκωληκοειδίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.λ.π),η φλέβα συνήθως φλεγμαίνει όταν υπάρχει θρόμβωση αυτής και τότε χρησιμοποιείται ο όρος θρομβοφλεβίτιδα. Για αυτό το λόγο συχνά η φλεβίτιδα αναφέρεται και ως φλεβίτης.

Τρείς κατηγορίες φλεβίτιδας

  • Ευρυαγγείες, ενδοδερμικές (μέσα στο δέρμα) μικρές φλέβες διαμέτρου ≤1mm
  • Φλεβεκτασίες, υποεπιδερμικές (μέσα στο δέρμα) ελικοειδής μπλε φλέβες διαμέτρου 1-3mm
  • Κιρσοί, υποδόριες (κάτω από το δέρμα) διατεταμένες φλέβες με οφιοειδή πορεία διαμέτρου ˃3mm

Συμπτώματα της φλεβίτιδας

Τα συμπτώματα της φλεβίτιδαςφλεβίτη είναι ανάλογα του σταδίου στο οποίο βρίσκεται: ασυμπτωματική, «κάψιμο», βάρος, οίδημα, κνησμός των ποδιών, ειδικά μετά από ορθοστασία. Σε πιο επιβαρυμένα πόδια παρουσιάζονται αλλαγές στο χρώμα (καφέ) και τη σύσταση (σκλήρυνση) του δέρματος, αιμορραγία, θρομβοφλεβίτιδα, άτονα φλεβικά έλκη.

Φλεβίτιδα – Κιρσοί

Στην Ελλάδα έχει εσφαλμένα επικρατήσει ο όρος “φλεβίτιδα” να είναι ταυτόσημος με τους κιρσούς, κάτι που δεν είναι σωστό.
Οι κιρσοί αποτελούν διατεταμένες φλέβες στα πόδια που δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα από μέσα τους λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας. Όσο όμως οι κιρσοί δεν έχουν πάθει θρόμβωση, δεν φλεγμαίνουν. 

Έτσι φλεβίτιδα (ή θρομβοφλεβίτιδα) θα πρέπει να χαρακτηρίζεται μόνον η κατάσταση εκείνη στην οποία οι φλέβες είναι θρομβωμένες.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετωπιση τους όταν οι πάσχοντες ειναι ασύμπτωματικοι ειναι συντηρητική , δηλαδή αποφυγή ορθοστασίας και χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμενης συμπιεσης.!!!

-Αποφύγετε την ορθοστασία

-Περπατάτε συχνά

-Ελέγχετε το βάρος σας

-Μην καπνίζετε

-Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και τη θερμότητα

-Φοράτε ειδικές ελαστικές κάλτσες.

Σε κάθε περίπτωση , η συμβουλή του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού, είναι η ορθότερη προσέγγιση, σε όποιο σχετικό σύμπτωμα σας ανησυχήσει.

Η εταιρεία μας, με εξειδικευμένο προσωπικό και με μια πλήρη γκάμα προϊόντων σχετικά με τα προβλήματα φλεβίτη, μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που έχετε !