Πώς Να Επιλέξετε Το Κατάλληλο Αντηλιακό

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό

Ας ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό: Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη όλες μα όλες τις ημέρες του χρόνου στη χώρα μας που η ηλιοφάνεια είναι έντονη. Είναι πια γνωστό πως η βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εξαιρετικά μεγάλη. Έχει άλλωστε αποδειχθεί από σωρεία μελετώς. Συνήθως, θυμόμαστε να φορέσουμε αντηλιακό μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν, δηλαδή, ο ήλιος αρχίζει να καίει.

Το πιο δυσάρεστο χαρακτηριστικό που μπορούν να παρουσιάσουν οι ακτίνες UV είναι η εμφάνιση πανάδων. Πανάδες, συνήθως, εμφανίζονται στην περιοχή του προσώπου.

Μπορεί να μην προστατεύετε το πρόσωπό σας για αρκετά χρόνια, αλλά στο μέλλον οι πανάδες θα σας θυμίσουν αυτό το λάθος.

Υπάρχουν 3 τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας:

  • UBA ακτινοβολία – Πρόκειται για τα ισχυρότερα κύματα, από τα οποία πρέπει να προφυλασσόμαστε όλο το χρόνο καθώς “δεν φοβούνται” τον συννεφιασμένο καιρό και εισχωρούν στα βαθιά στρώματα του δέρματος, προκαλώντας γήρανση και μελάχρωση.
  • UVB ακτινοβολία – Παρατηρείται διείσδυση στα στρώματα του δέρματος εάν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους που σημαίνει απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να επηρεάσει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ερυθρότητας, εγκαυμάτων και καρκίνου.
  • UVC ακτινοβολία – Πρόκειται τα πιο επικίνδυνα κύματα, αλλά ταυτόχρονα τα πιο απορροφήσιμα από την ατμόσφαιρα, οπότε δεν τίθεται μεγάλος κίνδυνος διείσδησής τους από την τρύπα του όζοντος. Όσο αυτή, βέβαια, αυξάνεται, τόσο πιο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε το αντηλιακό μας.

1. Ο πρώτος είναι τα φίλτρα που παρέχουν την αντανακλαστική προστασία από τον ήλιο για το δέρμα. Διακρίνονται σε δύο τύπους: τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα. Υπάρχει και μια επιμέρους διάκριση: τα ανόργανα και τα οργανικά φίλτρα.
– Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα περιέχουν τα εξής δύο συστατικά: zinc oxide και titanium dioxide.
– Στην κατηγορία των χημικών φίλτρων, υπάρχουν αμέτρητα συστατικά, ενώ εδώ σας παραθέτουμε μερικά από αυτά: oxybenzone, avobenzone, octocrylene, octinoxate κτλ.

Δώστε προσοχή στον δείκτη προστασίας SPF – προστασία από τον ήλιο. Ο αριθμός που αναγράφεται δίπλα σημαίνει το ποσοστό ακτινοβολιών τύπου Β που δύναται να αποκλείσει αυτή η κρέμα.

Για παράδειγμα, η δράση του SPF 50 προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία κατά 98-99%, υπό την προϋπόθεση ότι το εφαρμόζουμε καλά και προσεκτικά σε όλη την εκτεθειμένη επιφάνεια και το ανανεώνουμε εγκαίρως. Μια κρέμα με τιμή SPF 30 προστατεύει κατά 96% ενώ το SPF 15 αποκλείει το 93% της ακτινοβολίας UVB.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Μια κρέμα (αντηλιακό) με προστασία SPF προστατεύει το δέρμα μόνο από τις ακτίνες τύπου Β. Εάν θέλουμε, επίσης, να προστατεύσουμε το πρόσωπό μας από την έκθεση σε ακτίνες τύπου Α, τότε θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στη συσκευασία των αντηλιακών που γράφουν: UVA σε κύκλο και PA ++++.

Το πιο αξιόπιστο αντηλιακό είναι αυτό όπου περιέχει διαφόρους τύπους φίλτρων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι ούτε ένα φίλτρο ούτε καν ο συνδυασμός τους δεν καλύπτει το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου κατά 100%. Γι’ αυτό το λόγο είναι κανόνας το: αποφεύγουμε όσο μπορούμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και ειδικά στις κρίσιμες (μεσημεριανές) ώρες.

2. Ο δεύτερος παράγοντας που θα μας βοηθάει να κάνουμε τη σωστή επιλογή του αντηλιακού είναι ο τύπος του δέρματός μας, ειδικά για το πρόσωπο. Σήμερα τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εκτελούν και τη λειτουργία της φροντίδας.

Ρωτήσαμε την Όλγα που είναι αισθητικός με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της κοσμετολογίας (μπορείτε να την ακολουθήσετε στο instagram @adorebeautygr_) και μας έδωσε κάποιες συμβουλές προκειμένου να μας βοηθήσει στην επιλογή του ιδανικότερου για την καθεμία και τον καθένα από εμάς αντηλιακού:

“-Εαν έχετε ευαίσθητο δέρμα είναι καλύτερο να επιλέξετε μια κρέμα που περιέχει φίλτρα ανόργανων συστατικών, χωρίς τεχνητά αρώματα και βαφές, αλλά με καταπραϋντικές ουσίες που περιέχονται με τη μορφή εκχυλίσματος νιασιναμίδης ή Asiatica Centella.

– Για λιπαρό και προβληματικό δέρμα: για να μην προκληθεί η εμφάνιση φλεγμονής επιλέξτε προϊόντα με mineral συστατικά (χωρίς λάδια και σιλικόνες). Μπορεί αυτό να είναι μία λοσιόν ή ένα τζελ που δεν προκαλούν τη γυαλάδα στο πρόσωπο.

Όσοι έχετε ξηρό δέρμα θα πρέπει να ψάχνετε προϊόντα με πρόσθετη περιεκτικότητα σε ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, αλόη, γλυκερίνη.

– Στα ώριμα δέρματα ή με μελάγχρωση ταιριάζει καλύτερα η πολύ δυνατή προστασία, με SPF50. Επιπλέον, θα είναι ιδανικό για εσάς, εάν το προϊόν περιέχει και κάποια συστατικά για αντιγηραντικό αποτέλεσμα.”

Last but not least tip: Προσοχή στο πάχος και την πυκνότητα του στρώματος αντηλιακού που εφαρμόζουμε στο πρόσωπό ή το σώμα μας. Πρέπει να εφαρμόζουμε μια αρκετά παχιά στρώση αντηλιακού, 20-30 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο. Είναι απαραίτητο να ανανεώνουμε την κρέμα κάθε δύο ώρες, εάν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους για πολλές ώρες και εννοείται κατά την παραμονή μας στην παραλία. Για την πόλη, ο δείκτης προστασίας SPF 15 είναι αρκετός και μπορούμε να το εφαρμόζουμε μία φορά την ημέρα, εννοείται το πρωί.