Αντιμετώπισε Την Κυτταρίτιδα Άμεσα Και Αποτελεσματικά

Αντιμετώπισε την κυτταρίτιδα άμεσα και αποτελεσματικά

Αυτή ακριβώς την εποχή είναι που ξεκινά ο πανικός για να βελτιώσουμε όσο γίνεται την όψη του σώματός μας, να χάσουμε το περιττό βάρος και να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα που τόσο καλά κρυβόταν από τα χειμωνιάτικα ρούχα. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και με το καλό θα αρχίσουν οι βουτιές! Είμαστε σίγουροι πως θέλεις το σώμα σου στην καλύτερή του εκδοχή και είσαι έτοιμη να δουλέψεις γι’ αυτό. Μιλάμε πάντα σε γένος θηλυκό γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν πως η κυτταρίτιδα προτιμά σε συντριπτικό ποσοστό το γυναικείο φύλο.

Συγκεντρώσαμε για εσένα όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σου είναι απαραίτητες προκειμένου να «επιτεθείς» σε αυτό τον ύπουλο εχθρό που λέγεται κυτταρίτιδα.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Είναι μία διαταραχή κατά την οποία το δέρμα εμφανίζει ανομοιόμορφη επιφάνεια με «λακκουβίτσες» (όψη φλοιού πορτοκαλιού).

Ουσιαστικά αποτελεί μια σκλήρυνση των ινών συνδετικού ιστού του δέρματος, ο οποίος χάνει την ελαστικότητά του με παράλληλη διόγκωση του λίπους που εντοπίζεται ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό. Παράλληλα με την εναπόθεση λίπους υποδόρια (κάτω από το δέρμα), παρατηρείται κακή λεμφική κυκλοφορία στην περιοχή και εναπόθεση υγρών κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα η περιοχή να δημιουργεί μικρά εξογκώματα τα οποία μπορεί να είναι ορατά είτε μετά από τσίμπημα είτε και με το μάτι. Τυπικά σημεία εμφάνισής της είναι οι μηροί, οι γλουτοί, τα μπράτσα και η κοιλιά.

Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, ενώ εξαρτάται κι από τη δομή/μέγεθος των λιποκυττάρων.

Cellulite 2048X1535 1 990X742 1

Τι καθορίζει τον σχηματισμό της κυτταρίτιδας;

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

  1. Γονίδια
    Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ταχύτητα του μεταβολισμού, την κατανομή λίπους κάτω από το δέρμα και τα επίπεδα κυκλοφορίας του αίματος, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  2. Ορμόνες
    Τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η προλακτίνη συνδέονται με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ειδικά κοντά στην εμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων επιφέρει μειωμένη ροή αίματος, μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου και διόγκωση των λιποκυττάρων.
  3. Ηλικία
    Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 25 ετών (μπορεί όμως και νωρίτερα), και επιδεινώνεται καθώς περνάνε τα χρόνια και το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, λιγότερο ελαστικό και πιο επιρρεπές στη χαλάρωση.
  4. Διατροφή
    Μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, υδατάνθρακες και αλάτι, και αντιθέτως φτωχή σε φυτικές ίνες, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κυτταρίτιδας.
  5. Τρόπος ένδυσης
    Τα εσώρουχα που είναι σφιχτά στην περιοχή γύρω από τους γλουτούς και τα στενά παντελόνια δυσχεραίνουν τη ροή του αίματος και συμβάλλουν στον σχηματισμό κυτταρίτιδας.
  6. Καθιστική ζωή
    Η κυτταρίτιδα είναι συχνότερη σε άτομα που δεν γυμνάζονται, ακολουθούν καθιστική ζωή και μένουν καθημερινά στην ίδια καθιστή ή όρθια στάση για πολλές ώρες.
Orange Cellulite 1024X536 1 990X518 1

Αντιμετώπιση

Αναρωτιέσαι αν μπορείς να την προλάβεις; Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της αισθητικής. Δεν υπάρχει ένας τρόπος που να μπορεί να εξαλείψει ολοκληρωτικά και για πάντα την κυτταρίτιδα, γι’ αυτό πρώτο και κύριο μέλημα είναι είτε η πρόληψη εμφάνισης της ή η μη επιδείνωσή της. Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα (διασπά το κολλαγόνο), η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης μπορεί να σας προδιαθέσουν για κυτταρίτιδα, ακόμη και αν δεν έχετε έντονη γενετική τάση.
Αν καταφέρετε να διασπάσετε το λίπος που βρίσκεται στα διαμερίσματα των κάθετων συνδετικών ινών, θα έχετε όφελος. Μειώνοντας αυτά τα διαμερίσματα, θα πιέζουν λιγότερο το δέρμα. Επιπλέον, θα έχετε όφελος εάν ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος στις επίμαχες περιοχές.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ, από σήμερα κιόλας, για να φροντίσεις το σώμα σου! Κανείς, όμως, από τους παρακάτω τρόπους δεν υπόσχεται θαύματα για τη μακροχρόνια απομάκρυνσή της.

Διατροφή

Έχουν προταθεί από τους επιστήμονες υγείας κάποιες διατροφικές συμβουλές που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της.
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να δημιουργούν ή να διώχνουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην μείωση της. Φρούτα, λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και ωμέγα λιπαρά οξέα πρέπει να έχουν θέση καθημερινά στο διαιτολόγιο μας.
Άφθονη πρέπει να είναι και η κατανάλωση νερού η οποία εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση για το σώμα.

Χρήσιμο tip

Εάν διψάς μέσα στην ημέρα τότε μάλλον είσαι λίγο αφυδατωμένη. Σε αυτή την περίπτωση παρακολούθησε το χρώμα των ούρων σου, ώστε να πετυχαίνεις ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα, που αποτελεί δείκτη καλής υδάτωσης.

Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό!

Έτσι ενυδάτωση λαμβάνεις κι από τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά, το γάλα, τους χυμούς και υδαρή φαγητά, σαν τις σούπες. Μπορείς να συμπεριλάβεις και αφεψήματα στην καθημερινότητά σου, όπως χαμομήλι, λουίζα, τίλιο κ.α., έχε κατά νου όμως ότι επειδή είναι διουρητικά θα χρειαστεί να πίνεις και αρκετό νερό συνδυαστικά.

Πολλές ζωικές πρωτεΐνες, απλά σάκχαρα, το αλάτι και το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κρέμες

Καθώς το πρόβλημα της κυτταρίτιδας είναι τοπικό, η εφαρμογή ειδικών καλλυντικών προϊόντων στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά της ανεπιθύμητη όψη της κυτταρίτιδας. Οι περισσότερες κρέμες:

  • Τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν αποσυμφόρηση της λέμφου
  • Μειώνουν την κατακράτηση υγρών, βοηθώντας στη μείωση του οιδήματος και του πρηξίματος τοπικά
  • Προσφέρουν σύσφιξη της επιδερμίδας
  • Βοηθούν στην πιο εύκολη διάσπαση του μέσω μασάζ και βελτίωσης της τοπικής μικροκυκλοφορίας
  • Περιέχουν ουσίες και βότανα που έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας και περιέχονται σε καλλυντικά προϊόντα είναι η καφεΐνη, ο πολτός φυκιών (λάσπη), η ρετινόλη, το τζίντζερ, η εσκίνη, το μαύρο πιπέρι, το πράσινο τσάι, η σημύδα καθώς και φυτικά έλαια (καστορέλαιο). Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται συστηματικά για να μπορέσουν να δράσουν.

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μασάζ αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη κυκλοφορία της λέμφου με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται τοπική κατακράτηση και συσσώρευση τοξινών. Αναζωογονεί του μύες και τονώνει την επιδερμίδα ενώ βελτιώνει και την κίνηση του συνδετικού ιστού. Είναι σχετικά επίπονο καθώς απαιτεί μεγάλη μηχανική πίεση και συστηματική χρήση ούτως ώστε να έχει αποτέλεσμα, ωστόσο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω μέτρα έχει βρεθεί ότι βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

Τρόπος ζωής

Επιπλέον της διατροφής και ο τρόπος ζωής καθημερινά φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της, ιδιαίτερα εάν υπάρχει αυξημένη κληρονομικότητα. Η συστηματική άσκηση προκαλεί τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη του συνδετικού ιστού και του αύξηση του μυϊκού όγκου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μειώνεται και βελτιώνεται σταδιακά η υφή και η όψη του δέρματος.

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου, με όποια μορφή σου αρέσει και απολαμβάνεις, καθώς η άσκηση συνδυαστικά με την ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το σωματικό λίπος κάτι που καθιστά την κυτταρίτιδα λιγότερο αισθητή.

Συμβουλέψου έναν γυμναστή ή καθηγητή φυσικής αγωγής για να σου προτείνει ένα πλάνο στα μέτρα σου, συνδυάζοντας αερόβια άσκηση με προπόνηση ενδυνάμωσης.

Κι αν δεν είσαι τύπος «του γυμναστηρίου»; Διάλεξε την κίνηση σε κάθε στιγμή που μπορείς:

  • Προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
  • Πήγαινε μία μεγάλη βόλτα με το κατοικίδιό σου
  • Κάνε τις δουλειές στο σπίτι, αλλά και στον κήπο (που είναι συνήθως πιο κουραστικές)
  • Κολύμπησε
  • Χόρεψε
  • Αν έχεις μία σύντομη διαδρομή και χρόνο στη διάθεσή σου διάλεξε να περπατήσεις, αντί για το αμάξι ή τα μέσα μεταφοράς
  • Χρησιμοποήσε το ποδήλατο για κοντινές μετακινήσεις
  • Περπάτησε πιο γρήγορα, αντί για χαλαρή βόλτα
  • Πάρκαρε το αμάξι σου πιο μακριά, ώστε να έχεις τη δυνατότητα για περισσότερη κίνηση

Μπορεί να μην έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή μία μακροπρόθεσμη θεραπεία για μόνιμη εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο  έχουμε «όπλα» για να μειώσουμε την εμφάνισή της. Ξεκίνα σήμερα κιόλας!

Να θυμάσαι

Η μείωση της «όψης φλοιού πορτοκαλιού» που δίνει η κυτταρίτιδα δεν θα αλλάξει με σωστή διατροφή δύο εβδομάδων, αλλά με αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και υιοθέτηση συνηθειών για μια ζωή.

Να συμβουλεύεσαι πάντα τον εκάστοτε αρμόδιο, είτε αφορά στη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, είτε κάποιας πιο εξειδικευμένης θεραπείας και να φροντίζεις τον εαυτό σου!