Μητεισαγωγή Στο Μητρικό Θηλασμόρικός Θηλασμός

Εισαγωγή στο μητρικό θηλασμό

Ο θηλασμός είναι τόσο υπέροχος όσο και δύσκολος, για πολλές γυναίκες.

Πρόκειται για μία διαδικασία που επιτρέπει τη μητέρα να προσφέρει τροφή στο μωρό της από το ίδιο της το σώμα, και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά στη ζωή του μωρού (κάτι το οποίο το κάνει ξεχωριστό).

Μερικά στοιχεία για το μητρικό γάλα:
-Είναι στείρο μικροβίων.
-Είναι πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία.
-Είναι εύπεπτο.
-Είναι γεμάτο φυσικά θρεπτικά συστατικά.
-Είναι πάντοτε διαθέσιμο σε οποιαδήποτε συνθήκη και δε “τελειώνει”.
-Είναι δωρεάν.
-Το μέγεθος του στήθους δε παίζει ρόλο στην παραγωγή γάλακτος 

Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά ωφέλιμος για το βρέφος, λόγω των παραπάνω στοιχείων. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη οφέλη, που αφορούν τη σύνδεση μεταξύ μητέρας και μωρού όπως και την ψυχική υγεία της μητέρας.

Breastfeeding1 1

Μελέτες έχουν δείξει πως ο θηλασμός βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών μίας γυναίκας μετά τη γέννα. Ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη συναισθηματική κατάσταση της νέας μητέρας η οποία, είναι τρομερά ασταθής τον πρώτο καιρό: νεύρα και λύπη χωρίς σοβαρή αιτία είναι μερικά από τα έντονα συναισθήματα που βιώνει και ο θηλασμός τα βοηθά να εξισορροπήσουν.

Επιπρόσθετα, ο θηλασμός βοηθά μητέρα και βρέφος να έρθουν σε επαφή και να συνδεθούν, με βαθύ τρόπο. Η αίσθηση ότι προσφέρει η γυναίκα τροφή από το σώμα της στο μωρό της και αυτό το κρατά ζωντανό είναι αρκετή για να νιώσει κομμάτι της. Όσον αφορά το μωρό, εκείνο έχει βιολογική προδιάθεση να βρίσκεται σε επαφή με τη μητέρα του και να θρέφεται από εκείνη οπότε, ο θηλασμός το ικανοποιεί.

Δεν είναι όμως πάντα εύκολος ο θηλασμός και πολλές νέες μητέρες δυσκολεύονται να τον εδραιώσουν.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έχουν συνήθως να κάνουν με:

  • Τη συχνότητα

Τις πρώτες μέρες ειδικά το μωρό θέλει να είναι εξαιρετικά συχνά στο στήθος της μητέρας και να θηλάζει, όχι μόνο για την πρόσληψη τροφής αλλά και για να ηρεμεί. Σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες θηλάζουν επί μία ώρα ανά μία ή μισή ώρα, κάτι το οποίο είναι αν μή τι άλλο κουραστικό.

  • Τους περιορισμούς

Όντας θηλάζουσα περιορίζεται η μητέρα στο να μη μπορεί να λείψει πολύ ώρα από το μωρό της, στο να φοράει ρούχα που να επιτρέπουν την πρόσβαση στο στήθος, στην αποφυγή αλκοόλ και τσιγάρου κτλ.

Πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν τον θηλασμό δύσκολο.

Πολλοί είναι επίσης που τον καθιστούν χρήσιμο και υπέροχο.

Με υπομονή και επιμονή, γνώση και καθοδήγηση μπορεί μία νέα μητέρα να προσφέρει στο μωρό της το μεγαλύτερο δώρο- τον θηλασμό.

Ρηγάκη Αφροδίτη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας