5 Λόγοι Που Μπορεί Να Πονάει Η Μέση Σας

5 Λόγοι που μπορεί να πονάει η μέση σας

Ο πόνος στη μέση αποτελεί ίσως την πιο συχνή αιτία που θα επισκεφτεί κάποιος ένα νοσοκομείο ή θα κλείσει ραντεβού σε ένα ορθοπαιδικό ιατρείο. Όλες οι ηλικιακές ομάδες, από την εφηβεία μέχρι και τη τρίτη ηλικία μπορούν να παραπονεθούν για πόνο στη μέση (οσφυαλγία).

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) ενδέχεται να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθιστώντας ακόμη και την πραγματοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων από δύσκολη έως αδύνατη. Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, έδειξε ότι ο πόνος στη μέση αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες αναρρωτικής άδειας. Ο κόσμος δηλαδή δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του λόγω του πόνου στη μέση.

Οι 5 συχνότεροι λόγοι για πόνο στη μέση είναι:

Κακή στάση σώματος / Τρόπος ζωής

Όσο και αν φαίνεται απίθανο, ο πιο συχνός λόγος οσφυαλγίας είναι η κακή στάση σώματος. Αυτός ο όρος αναφέρεται τόσο σε ανθρώπους που δουλεύουν σε γραφεία όσο και σε ανθρώπους που η δουλειά τους έχει να κάνει με μεταφορά και ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Επίσης, ένας καθιστικός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία ακόμη και η στάση του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας.

Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι καθημερινές στάσεις που λαμβάνει το σώμα μας, είναι πως οδηγούν (είτε σταδιακά είτε οξέως) σε μυϊκές ή συνδεσμικές ανισορροπίες και συνεπώς σε μυϊκούς ή συνδεσμικούς τραυματισμούς στην περιοχή της μέσης.

Για να μάθετε περισσότερα για τη σωστή στάση σώματος, τις κινήσεις που πρέπει να αποφεύγουμε και γενικότερα τον τρόπο ζωής που θα οδηγήσει σε λιγότερα επεισόδια πόνου στη μέση απευθυνθείτε στον ορθοπαιδικό σας ή τον φυσικοθεραπευτή σας.

Δισκοπάθεια / Δισκοκήλη

Ένας από τους συχνότερους λόγους που μπορεί να πονάει η μέση σας είναι η λεγόμενη προβολή ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται φυσιολογικά μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων και προστατεύουν την σπονδυλική μας στήλη απορροφώντας κραδασμούς.

Όταν όμως κάποιος μεσοσπονδύλιος δίσκος εκφυλίζεται μπορεί ένα τμήμα του να προβάλλει και να πιέζει μία νευρική ρίζα (ένα νεύρο κοινώς). Τότε εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στη μέση αλλά συνήθως και πόνο ή μουδιάσματα κατά μήκος του νεύρου που πιέζεται (όπισθεν του γλουτού και κατά μήκος του ποδιού μέχρι και το πέλμα).

Οι περισσότερες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν συντηρητικά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αντιμετώπιση.

Οστεοαρθρίτιδα / Σπονδυλική στένωση

Αποτελεί πολύ συχνή αιτία πόνου σε ασθενείς > 50 ετών κυρίως. Πρόκειται στην ουσία για μείωση (ελάττωση) του διαθέσιμου χώρου, από τον οποίον διέρχονται οι νευρικές ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι όπως και στην δισκοπάθεια η εμφάνιση συμπτωμάτων από την πίεση κάποιου νεύρου. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πόνο, μουδιάσματα, αδυναμία ή/και κράμπες στα κάτω άκρα.

Να σημειωθεί εδώ πως αν η πάθηση εντοπίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης τότε τα συμπτώματα που αναφέρουμε θα αφορούν στα άνω άκρα πιο πολύ και όχι τόσο στα κάτω άκρα.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που αφορά κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και λιγότερο τους άνδρες και οδηγεί στην ουσία σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του οστού και σε αποδυνάμωση αυτού. Μπορεί να αποτελεί αιτία πόνου στη μέση ιδιαίτερα αν η οστεοπόρωση έχει επιπλακεί με κάποιο σπονδυλικό κάταγμα.

Με μία μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA) και έναν ακτινολογικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης μπορεί ο ορθοπαιδικός σας να ελέγξει αν μία οστεοπόρωση υποβόσκει και εάν υφίσταται κάποιο σπονδυλικό κάταγμα στην μέση σας.

Άλλου είδους αρθρίτιδες ρευματολογικής αιτιολογίας

Η σπονδυλική στήλη αποτελεί „αγαπημένο“ σημείο, στο οποίο θα εκδηλώσουν τα συμπτώματά τους διάφορες αρθρίτιδες ρευματολογικής αιτιολογίας. Μερικά παραδείγματα αποτελούν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ινομυαλγία, η ψωριασική αρθρίτιδα κ.α.

Αν λοιπόν σε περιπτώσεις οσφυαλγίας δε βρίσκεται κάποια αιτιολογία θα πρέπει να διερευνήσουμε και την πιθανή ύπαρξη ρευματοειδών παραγόντων με αιματολογικές εξετάσεις ή με άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια ρευματολογική πάθηση. Αυτό κρίνεται ακόμη πιο επιτακτικό αν ο ασθενής αναφέρει πόνο και δυσκαμψία και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος (πχ στα χέρια) ή άλλα συμπτώματα που θα προκύψουν από το ιστορικό του.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις 5 αυτές βασικές αιτίες πόνου στη μέση, υπάρχουν και άλλες παθήσεις ή καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται για συμπτώματα οσφυαλγίας, η επεξήγηση των οποίων ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτού του άρθρου.

Σημαντικό: Σε περίπτωση πόνου στη μέση σε ένα παιδί ή έναν έφηβο συνιστούμε να λαμβάνεται η γνώμη εξειδικευμένου παιδοορθοπαιδικού καθώς οι αιτίες διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από τις συνηθισμένες αιτίες που αναφέραμε προηγουμένως. Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και ο αποκλεισμός κάποιων παθήσεων είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεσα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Προϊόντα για την Φροντίδα της Μέσης

 

 

Ιωάννης Δελνιώτης
MD, MSc, FEBOT

Εξειδικευμένος Παιδοορθοπαιδικός
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κινητό: 6972130486

Τηλ. : 2310933666

Διεύθυνση:
Λεωφ. Κ. Καραμανλή 69 (έναντι Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο), 54642,  Θεσσαλονίκη.

Email:
[email protected]